Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czeskie knedliczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

15dag czerstwej bułki
40dag mąki
20dag wędzonego boczku
1dag świeżych drożdży
łyżeczka cukru
SZKLANKA MLEKA
jajko
sól

Przepis i sposób przygotowania na: czeskie knedliczki

Boczek drobno kroimy, wytapiamy i podsmażamy na nim na rumiano bułkę pokrojoną w kostkę. Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przyrządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wlać go do miski z resztą mąki, wbić jajko, wsypać grzanki z boczkiem, starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy wilgotnymi rękami kulki wielkości piłeczki pinpongowej i układamy na posypanej mąką stolnicy. Wkładamy po kilka do duzego garnka w wrzącą osoloną wodą. Gotujemy ok.15min. Podajemy z wyrazistymi sosami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 30.12.2010 22:19
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak