Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z serem i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 20 dag
sól
woda 1/2 l
jaja 5 szt
szpinak 1 kg
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mleko 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z serem i szpinakiem

Mąkę na ciasto posolić, wymieszać z wodą, wbić 4 jajka, jeszcze raz wymieszać i pozostawić na 30 minut. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i usmażyć 12 naleśników, odstawić je w ciepłe miejsce. Szpinak przebrać, umyć i grubo posiekać. Cebulę pokroić w krążki. Masło rozgrzać w głębokim garnku, dodać szpinak i cebule, wymieszać i dusić dopóki szpinak nie będzie miękki. Przyprawić do smaku, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć na sito i odsączyć, sok przelać do naczynia. Piekarnik nastawić na 220 stopni. Szpinak rozsmarować na naleśnikach,zwinąć je i ułożyć w żaroodpornej formie. Sok ze szpinaku wymieszać z jajkiem, mlekiem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, polać tym naleśniki i posypać żółtym serem. Piec około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 19.11.2010 17:35
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak