Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka po bolońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczek włoszczyzny 1 szt
seler naciowy 1 szt
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
mięso mielone 40 dag
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1łyżeczka
sól, pieprz
makaron 40 dag
pomidory 2 szt
cienkie plastr sera żółtego 1 dag
natka pietruszki 1 łyżka siekana

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka po bolońsku

Włoszczyznę i seler oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać mięso i smażyć, dopóki nie zrobi się grudkowate. Do mięsa wlać wino i rosół wołowy, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, gotować wszystko przez godzinę. W tym czasie ugotować makaron al dente i odcedzić. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Formę do pieczenia nasmarować masłem. Włożyć do niej połowę makaronu, pomidory, sos mięsny i połowę sera, na wierzch resztę makaronu i sera. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, aż ser się roztopi i nabierze złocistej barwy. Po wyjęciu posypać pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 19.11.2010 17:35
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak