Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na grubym cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka, 1/2 kg
cukier, 1 łyżeczka
wędliny
pomidory [4 szt.]
sól do smaku
drożdże 30 g
pieczarki duszone 30 dkg
woda 1,5 szklanki
jajko 1 szt.
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na grubym cieście

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy troche letniej wody i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do miski wsypujemy mąkę, solimy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdży, olej , jajko i resztę letniej wody. Wyrabiamy ciasto ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawiamy przykryte ściereczką do podwojenia objętości w ciepłe miejsce ( ok. pół godziny).
Wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę wielkości piekarnika , rozprowadzamy równo ciasto , układamy na nim ulubione wędliny, odsączone pieczarki, plasterki pomidorów i posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy około pół godziny w 200 C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 11.08.2012 15:47
kiedys zawsze robiłem na grybym, teraz na cienkim preferuję
Izabela/bella81 02.07.2012 22:34
pyszności
caroline1983 14.02.2012 15:20
uwielbiam pizze, a ciasto czym grubsze tym lepiej :)
jasiek 18.11.2011 19:20
apetyczna
jasiek 18.11.2011 19:20
apetyczna
Olaa 20.07.2011 08:22
super
Koper 18.03.2011 20:49
nie ma to jak domowa pizza :)
Beata73 16.03.2011 12:44
taka lubię!
ben-ka 19.11.2010 10:11
ładna ta pizza:)
mamusia1 28.10.2010 17:59
pyszna!
eli82 13.10.2010 14:51
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak