Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne udka w śliwkowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat 1 szt
bazylia 1 szt
śliwki suszone 2 szt
mąka kukurydziana 3-4 łyżeczki
woda 1,5 szkl
tłuszcz do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
włoszczyzna suszona 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne udka w śliwkowym sosie

Udka obsmażyć z obu stron i włożyc do naczynia do duszenia (głęboka patelnia z przykrywką) posypać pokruszonymi kosteczkami, bazyliową i papryczkową oraz papryką, dodać jarzynkę (pod spód) pokrojone śliwki suszone i podlać wodą.
Dusić ok 40 min. Udka wyjąć, sos podprawić mąką kukurydzianą i zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję .. Podawać wedle uznania z ziemniakami lub fasolką szparagową czy ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 21.10.2011 10:21
no proszę zawsze się można czegoś nowego od koleżanek dowiedzieć, ja też nigdy nie zagęszczałam mąką kukurydzianą, następnym razem wypróbuję ;) a kurczaczek wygląda bardzo apetycznie
agnieszka189 21.10.2011 10:21
no proszę zawsze się można czegoś nowego od koleżanek dowiedzieć, ja też nigdy nie zagęszczałam mąką kukurydzianą, następnym razem wypróbuję ;) a kurczaczek wygląda bardzo apetycznie
Mati13 28.05.2011 16:56
pieknie wyglada..
Tomasz17 05.05.2011 22:12
bardzo smaczny przepis
luna19 14.11.2010 18:48
Bardzo często używam kukurydzianą zamiast pszennej, łatwiej sie rozpuszcza, ladnie zagęszcza i nie jest tak kaloryczna w połączeniu z sosem.
ZEWA 13.11.2010 21:39
muszę wypróbować mąkę kukurydzianą do zagęszczania sosu. Przyznam, że takiej mąki do sosów nie używałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak