Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babki szafran

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja
mleko
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: babki szafran

•Szafran zalewam niepełną łyżką wrzątku i wódką. Przykrywam i odstawiam.
•Drożdże mieszam z łyżeczką cukru, ciepłym mlekiem i łyżeczką mąki, odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinny podwoić objętość).
•Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Masło stapiam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, wlewam podrośnięte drożdże i żółtka utarte z cukrem.
•Ciasto (będzie miało luźną konsystencję) wyrabiam przez 15 minut mikserem, specjalnym mieszadłem (można też ręką). Dodaję letnie masło, szafran, opłukane i osuszone rodzynki oraz posiekaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszam i jeszcze chwilę wyrabiam.
•Ciastem napełniam formę do 1/3 wysokości, posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam. Kiedy ciasto urośnie do 3/4 wysokości formy (do 2 godzin), wstawiam je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut, na złoty kolor. Lekko ostudzone delikatnie wyjmuję z formy. Posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 03.12.2010 08:36
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak