Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

baba

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: baba

•Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.
•Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut.
•Podczas ubijania dodaję po jednym całe jajka, śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
•Dodaję śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
•Całą masę dzielę na dwie części i przekładam do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej.
•Masę wlewam do foremki dwoma łyżkami, naprzemian oba kolory ciasta. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.
•Piekę przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak