Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada jabłkowo-makowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 szt.
szklanka maki tortowej
2/3 szklanki cukru na ciasto
jajko 6 szt.
szklanka i 4 łyżki mleka 3,2 %
1/2 szklanki cukru na krem
cukier waniliowy
pół kostki masła
4 łyżki maku
łyżka mąki do posypania ciasta
cukier puder do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: rolada jabłkowo-makowa

jajka ubij z cukrem, wsyp przesianą mąkę i wymieszaj. Blachę 30x40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj na niej ciasto. Piecz w temp.200 ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp odrobiną mąki i wyłóż na ściereczkę. Ostrożnie oderwij papier do pieczenia. Gorące ciasto zwiń w roladę.
Rozmieszaj budyń w 4 łyżkach mleka. Pozostałe mleko zagotuj z pół szklanką cukru i cały czas mieszając, wlej rozrobiony proszek. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Utrzyj masło z cukrem waniliowym, dodawaj po łyżce zimny budyń i ucieraj na krem. Mak sparz wrzątkiem, a gdy ostygnie, dodaj do kremu.
Obierz jabłka, wytnij gniazdka nasienne i pokrój w bardzo cienkie plastry. Rozłóż je na cieście. Posmaruj kremem, zwiń roladę i wstaw na 2 godziny do lodówki. Gotową roladę posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak