Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Płonący omlet

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka 4 łyżki
cukier 2 łyżki
kostka masła 1\\2
suszone owoce 10 dag
rodzynki 3 łyżki
spirytus 1 łyżka
cynamon Prymat
szczypta soli
rum 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Płonący omlet

Najpierw zaczynamy od suszonych owoców , mogą być takie jakie uważacie. Więc te owoce zalewamy rumem i odstawiamy na 2 godziny. A w między czasie żółtka ucieramy z cukrem, dodając mleko, mąkę i miksujemy mikserem najlepiej. Masło roztapiamy tylko zostawmy sobie jedną łyżkę a roztopione i ostudzone wlać do tych żółtek. Owoce kroimy w paski i też dodajemy do żółtek oraz cynamon i sól. Białka ubijamy na pianę i też dodajemy .Z pozostałego nam masła smarujemy foremki posypujemy mąką i przelewamy masę jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. tylko 25 minutek.Po wyjęciu ich z piekarnika polewamy spirytusem i zapalamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 23.10.2010 13:39
fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak