Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane grzybki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzybki leśne malutkie 1,5 kg
ocet 1 l
rozmaryn gałązki 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
czosnek w ząbkach 5 szt
ziarenaka piaprzu 10 szt
sól 1 szczypta
woda 1,3 l
cukier 2 łyżki
ziele angielskie 10 szt
ziarenka gorczycy 2 łyżki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane grzybki

Grzybki dokładnie oczyszczamy i wrzucamy do 1 litra wrzącej wody z dodatkiem soli i 1 pokrojonej cebulki, gotujemy aż grzybki będą miękkie ok.15 minut. Wykładamy grzybki na sitko. Przestudzone grzybki wkładamy do słoików. Ocet, pozostałą wodę i resztę składników, gotujemy przez 15 minut. Zagotowaną zalewą zalewamy grzybki z listkami, zielem angielskim i pieprzem tak aby były grzybki zakryty całe. Słoiczki zakręcamy i dla pewności przechyla,i do góry nogami dla sprawdzenia cy nie przeciekają. Pasteryzujemy przez 20 minut. Smacznego

Marynowane grzybki są świetne jako dodatek do przekąsek np. koreczków, past, sałatek, kanapek, bigosu. Grzybki na naszym stole dodają uroku i smaku lata przez cały rok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 25.03.2011 08:19
pyszny przepis...
Kate131 09.01.2011 09:58
apetyczne
monika411 09.11.2010 21:24
mniam, pycha
Mati13 31.10.2010 11:09
wyglądają smakowicie
Bocja 14.10.2010 10:28
Grzybki pewnie są pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak