Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
sól, pieprz do smaku
natka z pietruszki lub koperek
wywar z mięsa 2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
wołowina 40 (chuda)

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina w galarecie

Wołowinę zalać wrzącą wodą, osolić, gotować około 1 godziny, następnie dodać włoszczyznę i gotować dalsze pół godziny. Mięso i włoszczyznę wyjąć, ostudzić, pokroić razem dość drobno. Odlać 2 szklanki wywaru z mięsa, zdjąć z wierzchu tłuszcz. Do oddzielnej szklanki wsypać żelatynę, zalać odrobiną zimnego wywaru (ok. 1/3 szklanki) a gdy napęcznieje, podgrzać wywar w garnku, dolać do żelatyny gorącego, dobrze wymieszać, wlać do pozostałego wywaru i razem zagotować. Włożyć mięso pokrojone z warzywami do gorącego wywaru, przyprawić do smaku solą, pieprzem, wsypać sporo natki lub kopru. Rozlać galaretkę do przygotowanych wcześniej salaterek, pozostawić do ostygnięcia. Podajemy bez salaterek na dużym talerzu. Dobrze smakuje polana octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 22.10.2011 11:28
smaczna
anna186 13.10.2010 09:52
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak