Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4 sztuki
masło 2 łyżki
Roqefort 10 dag
śmietanka słodka 1/2 szklanki
sól - do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat - do smaku
olej do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie śmietanowym z Roquefortem :

Schab duszony , podawany z dodatkiem sosu robionego z użyciem pleśniowego sera Roquefort.
Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa .Delikatnie posolić , posypać pieprzem . Na patelni rozgrzać olej z 1 łyżką masła. Na gorącym tłuszczu obsmażyć na rumiano z obu stron kotlety .Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia. Zalać 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem 40 minut na małym gazie ( z uchyloną lekko pokrywką tak by woda odparowała przez ten czas o połowę ).Wyjąć schab .Do rondelka wrzucić ¾ sera pokruszonego .Wlać śmietankę i mieszając ogrzewać przez ok. 5 minut tak by ser się rozpuścił. Włożyć schab .Podgrzewać jeszcze 2 minuty .Podawać kotlety polane sosem i posypane drobno pokruszoną resztą sera .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misia13 12.06.2011 15:41
ciekawy przepis
Kopiko1983 04.03.2011 08:44
Pysznie wygląda!
Mysiunia 21.10.2010 17:07
rewelacyjny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak