Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boczek peklowany i pieczony w ziołach

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marynata
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyzki
papryka mielona 1 łyżka
POSYPKA ZIOŁOWA:
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
kminek 2 łyżki
margaryna 1/2 kostki
Cebula suszona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 7 szt.
boczek 1.5 surowy bez kości
Ziele angielskie mielone Prymat 7 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: boczek peklowany i pieczony w ziołach

Boczek opłukać pod bieżącą wodą i podzielić na dwa wąskie paski. W litrze wody rozpuścić sól do peklowania mięsa, wlać do podłużnej miski i wsypać resztę składników marynaty. Włożyć boczek i marynować półtora dnia, trzymając to wszystko w lodówce. Po tym czasie wyjąć boczek. Podane składniki na posypkę ziołową przesypać do miseczki i razem dokładnie wymieszać. Posypać nią boczek z każdej strony. Dwie podłużne formy-keksówki wysmarować margaryną i położyć w nich boczek. Wierzchy boczków posypać pozostałą posypką.Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut, polewając co jakiś czas boczki wytopionym z nich tłuszczem. Upiec na złotą skorupkę!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 20.08.2013 08:30
super przepis
mamusia1 14.04.2012 13:55
super
mamusia1 14.04.2012 13:55
super
mamusia1 02.01.2012 17:53
rewelacja
mamusia1 02.01.2012 17:53
rewelacja
Beata73 23.11.2011 15:05
wspaniały
Beata73 23.11.2011 15:05
wspaniały
marzencia2007 09.04.2011 20:23
fajny przepis
Beata73 11.12.2010 15:30
wspaniały!
kuklik 15.11.2010 11:03
pyszny lubię na zimno do chleba
mamusia1 12.11.2010 16:49
uwielbiany przez moich domowników
eli82 19.10.2010 17:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak