Sposób przygotowania

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny/pomarańczy. Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, cukier i cynamon (można to zrobić także w garnku). Wymieszać i dusić na małym ogniu tak by jabłka zachowały kształt, ale były miękkie. Ostudzić i najlepiej schłodzić w lodówce. Podsypując cukrem pudrem trochę rozwałkować zimne ciasto francuskie, następnie podzielić na 4 prostokąty. Na połowę każdego kawałka nałożyć schłodzone nadzienie, przykryć drugą częścią tego samego kawałka.
Dokładnie skleić i zawinąć odstające części pod paczuszki. Schłodzić ok.10-15minut. Posmarować jajkiem z mlekiem, posypać drobnym cukrem (bądź cukrem trzcinowym – tak jak ja) i piec ok. 15-20 minut w ok.200st aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajowe :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !