Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pizzeriny z ciasta francuskiego

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasta francuskiego 1 opakowanie
pomidory
ser edamski
Kukurydza z Puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pizzeriny z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę, następnie dzielimy jeden cały płat ciasta na 3 większe prostokąty, które później kroimy na pół. Ser ucieramy na tarce z małymi oczka
mi, oliwki kroimy w plasterki. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, później pokroić w kostki. Salami w plasterkach pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na środek (po bokach musi zostać miejsce na późniejsze zlepianie) wyciętych kwadratów nakładamy w kolejności – trochę sera- pomidory – kukurydzę – salami – oliwki – na wierzch ser. Całość posypujemy bazylią i oregano. Następnie kwadraty zlepiamy po bokach tak żeby nasze nadzienie nie wyleciało, boki nakłuwamy widelcem, żeby nam ciasto za bardzo nie urosło. Później smarujemy roztrzepanym jajkiem. W nagrzanym piekarniku pieczemy przez ok 15 minut (wszystko zależy jaki mamy piekarnik – Ja mam gazowe cholerstwo które grzeje od spodu, więc co jakiś czas sprawdzałam jak się pieką – muszą po prostu się zarumienić). Jeśli chodzi o dodatki to można pozwolić sobie na indywidualność – zależy co kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak