Sposób przygotowania

Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez około 1 godzinę, następnie dzielimy jeden cały płat ciasta na 3 większe prostokąty, które później kroimy na pół. Ser ucieramy na tarce z małymi oczka
mi, oliwki kroimy w plasterki. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki, później pokroić w kostki. Salami w plasterkach pokroić w cienkie paseczki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Na środek (po bokach musi zostać miejsce na późniejsze zlepianie) wyciętych kwadratów nakładamy w kolejności – trochę sera- pomidory – kukurydzę – salami – oliwki – na wierzch ser. Całość posypujemy bazylią i oregano. Następnie kwadraty zlepiamy po bokach tak żeby nasze nadzienie nie wyleciało, boki nakłuwamy widelcem, żeby nam ciasto za bardzo nie urosło. Później smarujemy roztrzepanym jajkiem. W nagrzanym piekarniku pieczemy przez ok 15 minut (wszystko zależy jaki mamy piekarnik – Ja mam gazowe cholerstwo które grzeje od spodu, więc co jakiś czas sprawdzałam jak się pieką – muszą po prostu się zarumienić). Jeśli chodzi o dodatki to można pozwolić sobie na indywidualność – zależy co kto lubi.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !