Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6
cukru kryształu 1/2 szklanki
cukru pudru 1/2 szklanki
mąki 1 szklanka
masło do formy
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
tortownica średnia
białej czekolady 2,4 opakowania
śmietany kremówki 30% 1 litr
śnieżki 2 opakowania
białej czekolady 1/2 tabliczki
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z 3 łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze śnieżką. Biszkopt przekroić na 3 kawałki, górną warstwę pokruszyć. Dodać razem z bitą śmietaną do kremu czekoladowego. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na biszkopcie (dół i góra). Białą czekoladę przeznaczoną na dekorację, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi i posypać wierzchnią część biszkopta z masą. Wstawić na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 15.03.2011 12:30
niebo w gębie
cukiereczek 14.12.2010 09:14
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak