Sposób przygotowania

Dodatkowo: 4-6 filetów z kurczaka (bez polędwiczek),
8-12 suszonych pomidorów.

Wymieszać razem w misce olej, ocet, ketchup, przecier pomidorowy, sos Worcestershire, sambal oelek i miód (gdy jest scukrzony dobrze jest go delikatnie podgrzać). Doprawić całość solą i pieprzem.
Filety umyć, osuszyć i każdy naciąć dwukrotnie na powierzchni niezbyt głęboko, po czym każde nacięcie delikatnie naciąć z obu stron tuż pod powierzchnią (tworząc kieszonki). W te nacięcia włożyć suszone pomidory. Przełożyć do miski z marynatą i dokładnie obtoczyć, tak aby całość była nią pokryta. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do 200*C. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 30 minut. Gdyby puściły dużo wody, to należy ją odlać. Jeżeli filety będą pieczone na grillu dobrze jest je spiąć patyczkiem, aby pomidorki w czasie pieczenia nie wypadły. Piec z każdej strony ok. 10 minut.

Marynata nadaje się świetnie do drobiu (także pokrojonego w kostkę i po
zamarynowaniu nabitego na szaszłyki) lub wieprzowiny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Z tymi suszonymi pomidorami wewnątrz piersi kurczaka- wg mnie rewelacyjny pomysł :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ależ musi być ostre
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    świetny pomysl:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    polly66

    suszonych pomidorów jeszcze w filety nie upychałam Oo jak nie zapomnę to spróbuję :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    maryśka

    smaczne takie miesko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !