Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechówka (nalewka orzechowa)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

250g orzechów włoskich
0,5l spirytusu,
250g cukru
250ml wody (2*125ml )
Cynamon cały Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechówka (nalewka orzechowa)

Spirytus wlać do dużego słoja. Młode orzechy razem ze skórką pokroić na czworo (można drobniej) i wsypać do słoja, dodać przyprawy korzenne, wlać 125ml przegotowanej wody. Zakręcić słój i odstawić na dwa tygodnie. Jak postoi trochę dłużej to nic się nie stanie.
Po dwóch tygodniach: Zagotować 125ml wody z cukrem, wystudzić, do syropu wlać przecedzoną orzechówkę i wymieszać. Przefiltrować przez gęste płótno, lub filtr do kawy i zlać do butelek. Po roku rozpocząć konsumowanie.
Pracować w jednorazowych gumowych rękawiczkach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 26.03.2011 10:55
dobra na żołądek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak