Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-kajmakowe muffiny

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 1,5 szklanki
jajko 1
mleko 2/3 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
kakao Nestle
cukru pudru 1 szklanka
nutella
olej 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-kajmakowe muffiny

Wymieszać ze sobą dokładnie – mąkę, cukier, sól, czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodać kakao, następnie mleko i olej – znów wymieszać. Dodać jajko. Całą masę wymieszać dokładnie łyżeczką (podobno nie zaleca się używania miksera) aż do połączenia wszystkich składników. Łyżeczką nakładać do papilotek masę (do 3/4 wysokości) i dodawać na przemian – masy kajmakowej i nutelli – nie dużo, wtedy wyjdą nam muffiny otwarte. Można zrobić też drugim sposobem żeby muffiny były zamknięte (a w środku nadzienie) – napełniamy papilotki do 2/4 wysokości, dodajemy nadzienie i dopełniamy do 3/4 wysokości masą. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak