Sposób przygotowania

Gulasz można także przyrządzać w piekarniku, Ja jednak wybrałam standardową metodę w garnku. Jednak jeśli ktoś chce wypróbować piekarnik to należy nastawić go na 180 st. lub jeśli jest to piekarnik gazowy na 4 oczko.
Mięso kroimy w kostkę ok. 2 cm, marchewkę obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, selera siekamy w plasterki (Ja nie dodawałam go zbyt dużo). Z papryki usuwamy szypułkę i pestki, kroimy w kostkę wielkości kostki czekolady. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek tak, żeby dokładnie przykryła dno. Wrzucamy tam wszystkie warzywa i liść laurowy. Całość smażymy ok. 10 minut. Następnie wrzucamy do smażących się warzyw mięso razem z mąką. Wlewamy tam alkohol i posiekane pomidory razem z sosem. Podsmażamy całość przez ok. 3-4 minuty i dodajemy pół łyżeczki (do herbaty) soli, przyprawiamy pozostałymi przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia całość i przykrywamy pokrywką. Następnie nasz gulasz dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 3 godziny (ja dusiłam troszkę mniej przez 2,5 – ale radzę próbować go w trakcie duszenia.) Zdejmujemy pokrywkę na 30 minut przed zakończeniem gotowania. Usuwamy liście laurowe, przed podaniem i ewentualnie jeśli brakuje pieprzu bądź soli doprawiamy ponownie.
Mój gulasz podałam z ryżem ugotowanym w sporej ilości przyprawy „Warzywko” – ma wtedy lepszy smak i fajny kolor

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !