Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta z oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 350 gram
wody 180 ml
świeżych drożdży (biga) 2 gram
świeżych drożdży (ciasto) 10 gram
biga
wody 360 ml
soli 15 gram
oliwy z oliwek 50 gram
mąka do posypania
ciabatta 450 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta z oliwkami

BIGA:

Całość wymieszać dokładnie, szczelnie zakryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 17-24 godziny. Temperatura w pomieszczeniu powinna mieć ok. 24 stopnie.

CIASTO:

Na blacie rozłożyć dwie ściereczki, piec rozgrzać do 250 stopni. Do miski wsypać mąkę, zanurzyć w niej całe dłonie – następnie rozkruszyć drożdże na małe kawałeczki, wymieszać z mąką. Dodać całą bigę, wodę, olej i sól – całość dokładnie wymieszać. Wyjąć na blat i wyrabiać przez około 8 minut. Misę wysmarować oliwą, włożyć do niej ciasto i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym pomieszczeniu. Gdy ciasto już wyrośnie, wykładamy je na wcześniej obsypany mąką stół, jego wierzch obsypujemy delikatnie mąką. Ciasto delikatnie uciskamy nadając mu formę prostokąta, tniemy je na ok. 5 pasków a każdy pasek złożyć na 3 dociskając każdą fałdę, ułożyć złączeniem w dół i rolować (bardzo delikatnie). Wcześniej przygotowane ściereczki posypujemy mąką i układamy na nich ciasto, tak by złączenie było w górze. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 40-60 minut. Łopaty usypać miałką semoliną durum – ciasto wyrośnięte brać po jednym kawałku i rozciągać wzdłuż. Zsunąć chlebek z kamienia i zmniejszyć temperaturę do 220 stopni – piec przez 20 minut.

Dodatkowo do ciasta przed uformowaniem dodać oliwki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiolunka1 25.10.2010 20:32
aktualnie w Londynie ;)
banditka 11.10.2010 13:47
pychota, a gdzie ty kucharzysz w Londynie czy w Italii ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak