Sposób przygotowania

Osuszyć steki papierem ręcznikowym, przyprawić pieprzem, solą, marynatą, odrobiną curry i czosnkiem. Zalać olejem (nie dużo, właściwie wedle uznania) i odstawić na minimum 2,5 godziny do lodówki. Następnie po upływie 2,5 godzin nagrzać dobrze patelnię, gdy się już nagrzeje wlewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Następnie do roztopionego masła wkładamy steki. Smażymy z obu stron. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzucamy na patelnię razem z mięsem. Przykrywamy pokrywką i nadal smażymy całość na wolnym ogniu tak długo aż uzyskamy pożądany efekt, czyli 3-4 minuty jeśli mięso ma być krwiste, 4-5 minut średnio wypieczone lub 5-6 minut dobrze wypieczone. Aby sprawdzić czy mięso jest już gotowe naciśnij delikatnie palcem środek steku. Krwisty powinien być miękki, jeśli czujemy wewnątrz mięsa opór a skórka z zewnątrz jest miękka – stek jest średnio wypieczony. Dobrze wypieczony stek powinien być lekko twardy. Gdy już mamy gotowe mięso kładziemy go na wcześniej przygotowany ciepły talerz. Tłuszcz z patelni wylewamy i wyrzucamy (nie magazynujemy!!). Następnie na tą samą patelnię wlewamy whisky i mieszamy dotąd aż utworzy się skorupka po bokach patelni. Kiedy płyn zredukuje trochę swoją objętość, wlewamy śmietankę. Gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć.
Przyprawiamy do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !