Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż w jajku z kurczakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 2
jajko 3
pokrojonych pieczarek 350g
Puszka groszku zielonego konserwowego
puszka kukurydzy
Czosnek suszony Prymat
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż w jajku z kurczakiem

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do kurczaka (ilość wedle uznania). Całość dusimy/smażymy na patelni aż pieczarki odparują wodę a kurczak nie będzie surowy. Następnie odstawiamy wszystko z ognia i zabieramy się za przygotowywanie ryżu.

Ryż wypłukać i podgotować w osolonej wodzie (na pół miękko), jajka rozbić do miski i rozbełtać – przyprawić pieprzem i szczyptą soli. Przygotowujemy woka – wlewamy dwie łyżki oleju, wsypujemy ryż. Następnie ryż odsuwamy lekko na brzeg a na środek wlewamy jajko. Gdy jajko się zetnie, zmniejszamy ogień i mieszamy z ryżem. Do całości dodajemy groszek, kukurydzę i wcześniej podsmażonego kurczaka z pieczarkami. Wszystko razem podsmażamy i gotowe.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 30.05.2011 01:03
dobrze wygląda
banditka 11.10.2010 13:43
super wyglada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak