Sposób przygotowania

Dzień wcześniej kurczaka myjemy, suszymy i wycinamy szyjkę. Wszystkie przyprawy łączymy w miseczce. Kurczaka nacieramy oliwą i posypujemy ze wszystkich stron przyprawami. Układamy w brytfance i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin (idealnie byłoby na 24 godziny) - nie jest to konieczne!

Na drugi dzień kurczaka nakładamy na butelkę piwa ( wcześniej odlewamy pół butelki do szklanki) i ustawiamy w brytfance. Zanim nadziejemy na butelkę kurczaka, trzeba ją pomoczyć w wodzie z płynem do naczyń, aby odeszły wszystkie naklejki, a następnie dokładnie opłukać butelkę pod bieżącą wodą.

Kurczaka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2 godzin. Po pół godzinie zaczynamy go polewać piwem – czynność tą powtarzamy co 15 – 20 min.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok 20 min zanim go pokroimy, by nie wypłynęły z niego soki. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !