Sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt – blachę (tortownicę) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żółtka starannie oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Piana musi być tak sztywna, by nie wypadała z odwróconego do góry dnem garnka. Potem, wciąż ubijając dosypujemy po trochu cukier. Po wsypaniu cukru dorzucamy żółtka, cały czas ubijając. Na koniec powoli wsypujemy mąkę, ubijając na niższych obrotach. Zaraz po wmieszaniu ostatniej porcji mąki wylewamy ciasto na blacę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-40 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu biszkoptu, zabieramy się za przygotowanie masy – rozpuszczamy wszystkie galaretki i czekamy aż lekko stężeją w tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem śmietan-fixów, ubitą rozdzielamy do trzech naczyń. Do każdego naczynia z ubitą śmietaną wlewamy po jednej stężonej już lekko galaretce i dokładnie mieszamy. Wystudzonego biszkopta przekrawamy na pół – na jedną połowę wylewamy warstwowo śmietanę z galaretką (kolejność warstw dowolna – u mnie było to w kolejności – owoce leśne, agrest następnie morela). Całość przykrywamy drugą częścią biszkopta i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1-2 godziny.

Gdy masa już stężeje dekorujemy ciasto – na wierzch układamy dowolne owoce, w moim przypadku były to brzoskwinie, banany, mandarynki i ananas. Dodatkowo wylewamy na to lekko stężoną już galaretkę (u mnie truskawka).

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Pyszota

    przepyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !