Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Niedrogie danie, ale pyszne i sycące. Zapiekanka z ziemniaków, cebuli i kiełbasy po pierzynką zapiekanego sera. Idealne comfort food na jesienno-zimowe kolacje.

Składniki:

średnie cebule 6 sztuk
ząbki czosnku 3
dowolna kiełbasa 500 gramów
śmietana 300 mililitrów
jajko 1 sztuka
olej do smażenia 2-3 łyżki
masło do posmarowania naczynia 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
ziemniaki 1 kilogram
ser cheddar 100 gramów
bazylia świeża kilka listków sztuk

Porada

Jeśli nie masz sera cheddar użyj innego żółtego sera o wyrazistym smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

1. Zacząć od ugotowania ziemniaków. Najlepiej ugotować je w mundurkach z dodatkiem soli, a następnie obrać i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli. Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.

3. Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, na co zużywamy 1/3 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję ziemniaków.

4. Zetrzyj ser na tarce. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5. Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak