Sposób przygotowania

Rozdzielamy białka od żółtek do dwóch miseczek. Tam gdzie jest białko, dodajemy 2 szczypty soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę i na początek 1/2 szklanki mleka. Mieszamy mikserem na niewielkich obrotach. Stopniowo dodajemy więcej mleka, aż uzyskamy lekko gęstą konsystencję ciasta naleśnikowego. Otrzymaną mieszaninę przelewamy do piany, a następnie delikatnym ruchem łączymy, tak aby piana nie opadła. Smażymy na rozgrzanym oleju. Omlet lubi \"pić\" olej, dlatego gdy go zabraknie na patelni należy trochę go podlać, bo inaczej omlet się przypali.
Podajemy z dżemem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pychaaaaaaaaaaaaaaaaa !
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    szybko i smacznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ela11

    lubię omlety fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    monisia1977

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    M. Monroe

    śniadaniowo-deserowo ...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !