Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto wegetariańskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 200 gram
pieczarki 300 gram
marchewka 3 sztuki
kukurydza w puszce 1 sztuka
natka pietruszki
sól
sos sojowy
olej do smażenia
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto wegetariańskie

Pieczarki, cebule i marchewki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do dużego garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Pieczarki kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Pieczarki smażymy około 30 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje przed upływem 30 minut, można podlać je przegotowaną wodą lub bulionem aby się nic nie przypaliło. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i po 30 minutach smażenia pieczarek wrzucamy ją do garnka. Po 10 minutach od wrzucenia marchewki dodajemy odcedzoną kukurydzę. Co chwilę mieszamy zawartość garnka aby nic nie przywarło, ewentualnie znowu podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem. Po kolejnych 10 minutach dodajemy ugotowany w osobnym garnku ryż. Następnie dodajemy zieloną pietruszkę, skrapiamy sosem sojowym, dosypujemy ulubione zioła, np. bazylię, solimy i pieprzymy. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze 10 minut na gazie. Risotto można jeść bez dodatków, ewentualnie z zieloną sałatą oblaną jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 03.11.2013 21:50
świetny przepis, aaa i mam identyczny talerz :)
adam1f 26.05.2011 00:18
niezłe
Jastinka 15.03.2011 08:30
ciekawe
krzyniu1984 21.11.2010 08:14
bardzo fajne!
Natalia/tubisiek 19.10.2010 13:09
super!
Renia_Kawa 10.10.2010 11:54
Jest naprawdę dobre, polecam!
Goya 10.10.2010 11:23
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak