Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
jaja 1 szt
mleko 2% 1 szklanka
cebula biała 2 szt
olej do smażenia
sól
cukier 1 łyżeczka
śmietanka Rama 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Drożdże rozcieramy z odrobiną podgrzanego mleka ( około 4-5 łyżek) i dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn, resztę podgrzanego mleka, jajko, sól i pieprz. Odstawiamy pod przykryciem ponownie do wyrośnięcia.
Cebulę kroimy w prążki i podsmażamy na rozgrzanym oleju, ale tak aby się zbytnio nie przyrumieniła. Na koniec dodajemy śmietankę i mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na patelni.
Z ciasta formujemy płaskie krązki i układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 10-15 minut i nakładamy cebulkę. Pieczemy w 180 C aż się przyrumienią lekko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 22.12.2011 10:58
pycha
Jolanta40 10.10.2011 13:20
dziękuję :)
Jaheira11 09.10.2011 14:34
superowe- fajnie wyglądają i smakują
agnieszka189 28.07.2011 12:33
uwielbiam je
Anita21 12.10.2010 21:08
super te cebulaczki miałą okazję ich skosztowac i napewno sama je tez wykonam
rosik93 10.10.2010 11:25
Rewelacyjne przypomina mi to takie bułeczki cebulowe:)
Emilia22 10.10.2010 10:46
Świetne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak