Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Greckie klopsiki - keftedes

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
mięta posiekana świeża 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
jajko 1 szt
jagnięcina 450 chuda mielona
chleb 25 pokruszony

Przepis i sposób przygotowania na: Greckie klopsiki - keftedes

Mieloną jagnięcinę włożyć do miseczki,
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem, okruchami,
miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.
Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w
robocie kuchennym.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.
Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę
do grilla oraz klopsiki.
Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.
W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte
w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak