Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na tortille

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dkg
mąka kukurydziana 2 łyżka
woda letnia 1/4 szklanki
masło 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na tortille

Do mąki wsypujemy soli. Dokładamy tłuszcz i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję. Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię. Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły - zależy to bowiem od kształtu patelni na jakiej będziemy smażyć. Rozwałkowane ciasto lekko przecieramy ręką opruszona mąką i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie. UWAGA: jeśli będziemy piec zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią. Placki można sobie upiec wcześniej a potem tylko przed podaniem podgrzać czy to na patelni czy tez w mikrofalówce. Nadziewać wg upodobania (mięsko, sałata, pomidor, ogórek zielony, sos czosnkowy)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 19.04.2011 13:16
fajne
buksiak12 23.08.2010 13:48
ciekawy przepis
Dorota71 23.08.2010 13:11
super przepis
Emilia22 23.08.2010 12:38
mniam mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak