Sposób przygotowania

Do mąki wsypujemy soli. Dokładamy tłuszcz i wyrabiamy dłońmi. Dodajemy wodę i dalej wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie mieć gładką konsystencję. Odstawiamy na 20 min do lodówki zawinięte w worek albo w folię. Następnie odrywamy sobie kawałek i wałkujemy na stolnicy, którą wcześniej posypujemy mąką. Można wałkować na prostokątny kształt albo na okrągły - zależy to bowiem od kształtu patelni na jakiej będziemy smażyć. Rozwałkowane ciasto lekko przecieramy ręką opruszona mąką i kładziemy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Smażymy z każdej strony po około niecałej minucie. UWAGA: jeśli będziemy piec zbyt długo to placki będą za kruche i nie zawiniemy ich potem w tortille gdyż się połamią. Placki można sobie upiec wcześniej a potem tylko przed podaniem podgrzać czy to na patelni czy tez w mikrofalówce. Nadziewać wg upodobania (mięsko, sałata, pomidor, ogórek zielony, sos czosnkowy)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    mniam mniam mniam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !