Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzonego boczku 1 kg
ziemniaków 1 kg
czerwone i żółte papryki 2 sztuki
czosnku 3 ząbki
cebula 1 sztuka
startego żółtego sera 15 dag
sól, pieprz
sos
czosnek 4-6 zębków
majonez
śmietana 3 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z boczkiem

Ziemniaki gotujemy w mundurkach i obieramy. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Papryki kroimy w paski i podsmażamy na osobnej patelni. W naczyniu układamy boczek , ziemniaki, paprykę i ponownie ziemniaki. Posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy pod przykryciem ok. 15 minut w temperaturze 200oC. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 20 minut bez pokrywki. SOS: czosnek miażdżymy i mieszamy ze śmietaną majonezem. Doprawiamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

petronella 22.07.2011 13:29
mniam
IZABELA29 27.10.2010 11:06
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak