Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron domowy do rosołu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron domowy do rosołu

Wysypujemy około 5 dużych czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Średniej długości nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy mieszając jaja z mąką. Gdy jaja i mąka \"mniej więcej\" są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy przegotowaną wodę, mleko bądź olej. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki. Kulę zagniecionego ciasta kroimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość kartki papieru. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości. Jeśli ciasto klei się do wałka, oprószamy je mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości około 3cm i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na paseczki. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Następnie wylewamy na durszlak i przelewamy zimną wodą. Surowy makaron który będziemy suszyć w przewiewnym pomieszczeniu kilka dni, równomiernie i rzadko rozłożony, możemy przechowywać kilka tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia40 23.06.2011 10:14
uwielbiam
iwona332 09.11.2010 00:07
super
Izabela28 03.11.2010 20:04
Bardzo lubię taki makaron:)
krzyniu1984 29.10.2010 10:47
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak