Sposób przygotowania

Naleśniki przyrządzone według tego przepisu są uniwersalne, smakują na słodko z dżemem i nadają się również na krokiety. Jaja wbijamy do miski i roztrzepujemy trzepaczką. Dodajemy sól, proszek do pieczenia i 2 szklanki mleka, a następnie mieszamy. Dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. Na koniec dolewamy wodę i olej, ponownie mieszamy i odstawiamy ciasto na co najmniej pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto zazwyczaj staje się gęściejsze, więc dolewamy pozostałe mleko stopniowo, mieszając, aż ciasto będzie rzadkie. Ciasto wlewamy w małej ilości na rozgrzaną patelnię. Smażymy oczywiście z obu stron. Przed kolejnym wlaniem porcji ciasta na patelnię mieszamy zawartość miski.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    Ciekawy przepis
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    smaczne:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !