Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gjuwecz z mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wieprzowina 50 dag
cebule 4 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
papryki czerwonej pół strąka
papryki zielonej pół strąka
papryki żółtej pół strąka
pomidory 4 szt.
ryż 10 dag
bulion 0,5 kg
sól i pieprz
bakłażan 1/2 szt
olej 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: gjuwecz z mięsem

Cebulę obierz, pokrój na cząstki. Czosnek obierz, posiekaj. Paprykę umyj, pokrój na plasterki. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Bakłażan umyj, potnij w kostkę. Ryż opłucz, osącz.
Mięso opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni bez tłuszczu.
W garnku rozgrzej olej, zrumień na nim cebulę i czosnek. Dodaj mięso, obsmaż, mieszając dodaj warzywa i ryż. Chwilę podduś. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką, podlej gorącym bulionem. Garnek przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 i piecz ok. 1,5 godziny (aby potrawa zgęstniała).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 10.11.2012 08:25
mmm ciekawe;)
Grażyna13 24.12.2011 11:42
Pyszne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak