Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najłatwiejsza szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
masło 15 dkg
cukier 8 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier do posypania jabłek
cynamom
jabłka 1 renety

Przepis i sposób przygotowania na: Najłatwiejsza szarlotka

Zagnieść kruche ciasto - mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, dodać śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić ręką. Pozostawić na około godzinę w chłodnym miejscu, następnie wyjąć i rozwałkować. Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylepić ciastem i wstawić do lodówki. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na grubej tarce. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową , wymieszać. Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i wyłożyć ma wierzch jabłka, posypać je z wierzchu cukrem i cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku, ok. 1/2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 13.09.2011 21:12
pychota
RenataZ-et 12.12.2010 11:05
Łatwa i pyszna
MAŁGORZATA108 09.10.2010 10:09
Na samo słowo szarlotka cienie mi śinka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak