Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

duszony schab z gąskami i rozmarynem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gąski świeże 50 dag
2 łyżki masła
Rozmaryn suszony Prymat pół łyżeczki
sól i pieprz
bulion 1 szklanka
schab 1 (środkowy)
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: duszony schab z gąskami i rozmarynem

Schab umyj pod zimną wodą, wygnieć ręką, oprósz solą oraz pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do rondla, podlej łyżka wody, duś godzinę na bardzo małym ogniu.
Grzyby oczyść, obgotuj w osolonej wodzie, osącz. Większe przekrój na pół, mniejsze zachowaj w całości.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gąski, podsmaż. Przełóż do rondla. Podlej szklanką bulionu z kostki (może być grzybowy), duś 30 minut na wolnym ogniu. Podduszone grzyby wraz z sosem przełóż do mięsa. Duś jeszcze razem około 15 minut. Na koniec dopraw suszonym rozmarynem.
Mięso wyjmij na półmisek, pokrój w plastry, polej sosem z grzybami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

traktorek 08.12.2010 13:34
szkoda że nie wiem gdzie szukać gąsek
4muffins 17.11.2010 22:36
elegancki obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak