Przepis i sposób przygotowania na: golonka z grzybami
Kość wyjmij (wyluzuj) z golonki. Staraj się usunąć ją tak delikatnie, żeby nie uszkodzić skóry ani mięsa. Może uda ci się też usunąć trochę mniejszych kości.
Grzyby dokładnie oczyść. Kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz wodą. Podgotuj osobno grzyby i kapustę (ok.30 minut). Następnie odcedź i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodaj grzyby i na końcu kapustę, wymieszaj. Przypraw ziołami. Możesz zasmażyć łyżką mąki.
Farszem napełnij golonki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż pozostały farsz, a na nim golonki. Każdą posmaruj olejem. Zapiekaj 20 minut w temp. 200.