Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

golonka z grzybami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

golonki duże 2 szt.
kapusta kwaszona 1 kg
cebule 3 szt.
rozmaryn
olej
sól i pieprz
łyżka mąki
grzyby 0,5 kg
boczek 30 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: golonka z grzybami

Golonki dokładnie oczyść i umyj. Przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj godzinę na małym ogniu. Ostudź. Ostrym nożem ostrożnie obkrój główną, dużą kość.
Kość wyjmij (wyluzuj) z golonki. Staraj się usunąć ją tak delikatnie, żeby nie uszkodzić skóry ani mięsa. Może uda ci się też usunąć trochę mniejszych kości.
Grzyby dokładnie oczyść. Kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz wodą. Podgotuj osobno grzyby i kapustę (ok.30 minut). Następnie odcedź i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodaj grzyby i na końcu kapustę, wymieszaj. Przypraw ziołami. Możesz zasmażyć łyżką mąki.
Farszem napełnij golonki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż pozostały farsz, a na nim golonki. Każdą posmaruj olejem. Zapiekaj 20 minut w temp. 200.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczekjeden 30.12.2011 21:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak