Sposób przygotowania

Golonki dokładnie oczyść i umyj. Przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj godzinę na małym ogniu. Ostudź. Ostrym nożem ostrożnie obkrój główną, dużą kość.
Kość wyjmij (wyluzuj) z golonki. Staraj się usunąć ją tak delikatnie, żeby nie uszkodzić skóry ani mięsa. Może uda ci się też usunąć trochę mniejszych kości.
Grzyby dokładnie oczyść. Kiszoną kapustę, jeżeli jest bardzo kwaśna, przepłucz wodą. Podgotuj osobno grzyby i kapustę (ok.30 minut). Następnie odcedź i drobno posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Dodaj grzyby i na końcu kapustę, wymieszaj. Przypraw ziołami. Możesz zasmażyć łyżką mąki.
Farszem napełnij golonki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż pozostały farsz, a na nim golonki. Każdą posmaruj olejem. Zapiekaj 20 minut w temp. 200.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !