Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 0,5 szt
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 5-6 łyżek
olej do smażenia
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
mąka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
filety rybne 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Rybę obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po parę minut z każdej strony. Kiedy jest już gotowa zbadać ją pod kątem zawartości ości, bo często w filetach bez ości jest ich wciąż cała masa. Warzywa obrać, umyć, cebulę pokroić drobno, natomiast resztę pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę cukru (1/2 łyżeczki). Całość zalać niewielką ilością wody . Dusić pod przykryciem 30 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę poddusić.
usmażoną rybę ułożyć na półmisku i obłożyć jarzynką.. udekorować wedle uznania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 29.03.2011 08:37
uwielbiam
Jastinka 09.03.2011 09:44
świetne
msmariusz 09.02.2011 00:52
pycha
ZEWA 03.01.2011 12:36
uwielbiam rybkę po grecku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak