Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe na serowym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
ser biały 150 gr
mleko 5 łyżek
olej 6 łyżek
cukier 1/3 szkl
cukier wanilinowy
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
dżem morelowy 1 słoik dodatkowo
Ciasto makowe;
mleko 1 szkl
margaryna 250 gr
cukier 1 szkl
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromar migdalowy do smaku
bakalie 150 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe na serowym spodzie

Ser wymieszać z mlekiem, olejem i cukrem, stopniowo dodać mąkę, zagnieść ciasto. Wyłożyć blachę ciastem, podpiec. Posmarować dżemem.

Mleko, margarynę i mak zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ciepłą masę makową mąk i proszek, bakalie i na koniec pianę z białek. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec ok. 45 min. 180*C. Polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak