Sposób przygotowania

Na stolnicy w mące uformować dołek,dodać pokrojone masło,sól, żółtko,2 łyżki cukru i zagnieść ciasto. Przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut. Zetrzeć skórkę cytryny. Obrać jabłka i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka pokropić sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki rumu, cynamon, 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową, łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać. wstawić w formie do lodówki. Schłodzone ciasto ugnieść, oddzielić 0.75 ciasta i rozwałkować na okrągło. Wyłożyć formę do wysokości około 2 cm, ugniatając ciasto palcami. nadzienie jabłkowe rozmieścić na cieście. Resztę ciasta rozwałkować i przykryć brzegi. Brzeg posmarować mokrym pędzlem i połączyć z brzegiem spodu. Resztki ciasta rozwałkować wyciąć ornament i przykleić do wierzchu zimną wodą. Wyciąć 3 otworki i posmarować wierzch mokrym pędzlem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !