Przepis i sposób przygotowania na: Tort Heleny
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm. i upiec.
Masa serowo-budyniowa
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.
Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić.
Wykonanie:
Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .
Temperatura pieczenia. 180oC
Czas pieczenia: 15-20minut.