Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Heleny

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 czubate łyżki
cukier 3 łyżki
proszk do pieczenia 1 łyżeczka
cukrer waniliowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
mleko 300 ml
serek śmietankowy 500 g
cukier puder 5 łyżek[3 łyżki do budyniu , 2 łyż
gruszki 500 gramów
wody 250 ml
cukier 20 g
sok z cytryny 1/2 cytryny
gotowa polewa do czekolady 1 opakowanie
Krem: 1 opakowanie 40dag
budyń śmietankowy 1 opakowanie 40dag
Biszkopt 3 sztuki
jajko 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Heleny

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm. i upiec.

Masa serowo-budyniowa
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.

Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić.

Wykonanie:
Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .
Temperatura pieczenia. 180oC
Czas pieczenia: 15-20minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 21.05.2012 15:27
rewelacyjnoe się prezentuje;))
ZEWA 15.02.2012 09:28
piękny
rakow2
rakow2 30.11.2011 15:52
apetycznie
patusia 05.06.2011 23:30
pycha
Krzysztof42 05.02.2011 11:11
znam jedną helenę
Ewa104 02.01.2011 20:15
Jak tort dla Heleny to tylko z gruszeczką.Pycha!
sylwiachmiel 15.05.2010 18:05
sliczny
cukiereczek 08.05.2010 16:10
Co ja robię nie tak że w przepisie wychodzi groch z kapustą. Składniki z biszkoptu w składnikach do kremu o co tu chodzi? Wpisuje w tabelce po kolei,a tu wszystko poplątane, Ale się zdenerwowałam.
cukiereczek 08.05.2010 16:07
Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao Krem: 1 budyń śmietankowy 40dag 300ml mleka 500g serka śmietankowego 5 łyżek cukru pudru[3 łyżki do budyniu , 2 łyżki do kremu] 500g gruszek 250ml wody 20g cukru sok ½ cytryny Polewa czekoladowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak