Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm. i upiec.

Masa serowo-budyniowa
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z twarogiem i cukrem pudrem.

Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić.

Wykonanie:
Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu polewą czekoladową, gruszkami .
Temperatura pieczenia. 180oC
Czas pieczenia: 15-20minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Biszkopt: 3 jajka 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao Krem: 1 budyń śmietankowy 40dag 300ml mleka 500g serka śmietankowego 5 łyżek cukru pudru[3 łyżki do budyniu , 2 łyżki do kremu] 500g gruszek 250ml wody 20g cukru sok ½ cytryny Polewa czekoladowa
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Co ja robię nie tak że w przepisie wychodzi groch z kapustą. Składniki z biszkoptu w składnikach do kremu o co tu chodzi? Wpisuje w tabelce po kolei,a tu wszystko poplątane, Ale się zdenerwowałam.
  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    sliczny
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Jak tort dla Heleny to tylko z gruszeczką.Pycha!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    znam jedną helenę
  • 0
    original
    Opublikowano

    patusia

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    apetycznie
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    piękny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    rewelacyjnoe się prezentuje;))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !