Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto francuskie z twarożkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzeszki pinii 5 dag
śmietana 10 dag
pietruszka
koperek
estragon
szałwia
czosnek 1 ząbek
gotowana szynka 15 dag
żółtko jajek 1 szt
Pieprz biały mielony Prymat
sól
twaróg 30 dag (pełnotłusty)
parmezan 5 dag starty

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto francuskie z twarożkiem

Ciasto rozmrozić. Orzeszki wyprażyć bez tłuszczu, ostudzić i posiekać na grube kawałki, wymieszać z twarożkiem, parmezanem, śmietaną i białym pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Zioła drobno posiekać, czosnek pokroić, posolić i wycisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami. Płaty ciasta ułożyć na papierze do pieczenia oprószonym mąką, rozwałkować i wyciąć prostokąty 25 x 20 cm. Z węższego brzegu odciąć paski szerokości 3 cm i odłożyć. Na cieście ułożyć plastry szynki, posypać mieszanką ziół i startym serem. Płaty ciasta z nadzieniem zrolować wzdłuż dłuższego brzegu i zlepić na końcach. Ułożyć na blaszce opłukanej zimną wodą, pozostałe paski ciasta pokroić na pasma i ułożyć na strudlach posmarowanych rozmąconym żółtkiem. Piec w piekarniku przez około 50-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Roman5 15.11.2010 21:43
slodkosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak