Sposób przygotowania

Golonkę dokładnie umyć i opalić z włosków. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Polać odrobina oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki. Zostawić na minimum 2 godziny, następnie golonkę obrać z czosnku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut, można opiec golonkę na patelni lub grillu. Następnie do naczynia wlać piwo i podgrzać, włożyć golonkę i dusić pod przykryciem 1,5 godziny aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Pamiętać o dolewaniu piwa. Najlepiej, gdy golonka jest prawie cała zanurzona w złocistym napoju. Jeśli chcemy, aby miała chrupiącą skórkę, należy wstawić ją na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Podawać z chrzanem lub musztardą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !