Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa w piwie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo jasne 1/2 litr
golonki wieprzowe
olej
czosnek 1 ząbek na 1 golonkę
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa w piwie

Golonkę dokładnie umyć i opalić z włosków. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Polać odrobina oleju i wetrzeć w golonkę. Włożyć do głębokiego naczynia i obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki. Zostawić na minimum 2 godziny, następnie golonkę obrać z czosnku i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C na około 30 minut, można opiec golonkę na patelni lub grillu. Następnie do naczynia wlać piwo i podgrzać, włożyć golonkę i dusić pod przykryciem 1,5 godziny aż mięso będzie łatwo odchodzić od kości. Pamiętać o dolewaniu piwa. Najlepiej, gdy golonka jest prawie cała zanurzona w złocistym napoju. Jeśli chcemy, aby miała chrupiącą skórkę, należy wstawić ją na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Podawać z chrzanem lub musztardą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak