Sposób przygotowania

Do kubka włóż drożdże, zalej odrobiną przegotowanej letniej wody, dodaj cukier i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odłóż w ciepłe miejsce (np. w zimie na kaloryfer) do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj olej, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto dodając co chwilę drobinę przegotowanej letniej wody. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i się nie kleić. Ale jeśli się trochę klei, to jeszcze nie oznacza, że się nie upiecze. Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki, cebulę i czosnek obierz i umyj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wrzuć do garnka na gorący olej aby się podsmażyła. Czosnek drobno posiekaj i wrzuć do cebuli pod koniec jej smażenia. Pieczarki pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do usmażonej cebuli z czosnkiem. Pieczarki smaż około 40 minut. W tym czasie mocno się skurczą i wypuszczą wodę. Jeśli cała woda wyparuje, a pieczarki będą jeszcze twardawe, można podlać je przegotowaną wodą aby się nic nie przypaliło. Pod koniec smażenia gdy już będą miękkie dodaj pokrojone oliwki, sól, pieprz i oregano. Wyrośnięte ciasto wywałkuj na kształt prostokąta o wymiarach blachy w której będziesz piec. Najlepiej żeby miała 25cm na 40cm. Posmaruj blachę olejem i włóż ciasto, a na wierzch usmażone pieczarki. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 250 stopniach. Po tym czasie wyciągnij pizzę i ułóż na wierzch jeszcze żółty ser (tyle ile lubisz). Piecz jeszcze chwilę aż ser się rozpuści.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika120

    Uwielbiam!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !