Sposób przygotowania

1. Melona i gruszki obieramy ze skórki, tniemy na paski.
2. Jalapeno drobno posiekać.
3. Litr wody zagotować wraz z cukrem, octem, papryczką i przyprawami.
4. Owoce włożyć do gotującej się zalewy i gotować całość przez około 5 minut. Owoce mają być jedynie lekko szkliste.
5. Owoce wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach.
6. Zalewę przecedzamy przez sitko, wrzący wywar wlewamy do słoików. Następnie przecedzone przyprawy rozdzielamy po równo do każdego słoika.
7. Zakręcamy słoiki wyparzonymi zakrętkami i odstawiamy do góry dnem aby wystygły.

Tak przyrządzone marynowane owoce są gotowe do spożycia już po kilu dniach, doskonale pasują do pieczonych mięs.

Przypisek kucharki: Gruszki przeznaczone do marynowania powinny być twarde.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !